FAQ

Wat is de "0.3 norm" waar iedereen het over heeft?

De zogeheten ‘0,3-norm’ die sinds medio 2007 in Nederland van kracht is, wordt gecontroleerd en gehandhaafd door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De norm stelt onder meer dat zonnebanken niet meer straling mogen afgeven dan 0,3 W/m2, oftewel: de kracht van de zon op de stranden van de Middellandse Zee rond het middaguur. Onze professionele bruiningslampen zijn hier op afgesteld.

Ik ben nog geen 18 mag ik dan onder de zonnebank?

Het antwoord is nee. Kinderen onder de 18 zijn niet toegestaan onder de zonnebank. Het is niet zo dat zonlicht slecht is voor kinderen, maar als ze regelmatig buiten spelen krijgen ze wel genoeg zon. Teveel zonlicht in de jeugdjaren kan het ontstaan van moedervlekken tot gevolg hebben doordat beschadigde cellen zich delen omdat de kinderhuid nog groeit. Dit doet het risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen toenemen en moet daarom worden afgeraden. Smeer kinderen daarom ook goed in met een SPF in de buitenzon om verbranding en beschadiging van de cellen te voorkomen. Wanneer wij twijfelen over leeftijd vragen wij om legitimatie in de vorm van ID (via telefoon of foto kopie wordt niet geaccepteerd)

Zonnen is toch slecht?

Zoals met veel dingen, waar té voor staat is niet goed. Zon met mate, niet langer dan 30 minuten per keer en niet vaker dan 1x per week (tenzij je gaat kuren). Helaas wordt vaak de negatieve kant van zonnen benadrukt. Maar wist je dat zonnen juist eczeem, psoriasis en acne kan verhelpen? En dat zonlicht als enige vitamine D3 kan aanmaken waardoor osteoporose (botontkalking) tegen wordt gegaan? Of dat tijdens zonnen endorfine wordt aangemaakt, het zelfde stofje waarvan je “happy” wordt? Kijk voor alle vragen over zonnen/zonlicht op www.svzinfo.nl

Help! Ik heb uitslag gekregen na het zonnen. Wat moet ik doen?

Uitslag is nooit leuk, maar kan vaak voorkomen worden. Sowieso mag je niet zonnen wanneer je een antibiotica of penicilline kuur hebt. Deze stoffen reageren met zonlicht en kunnen verbrandingen of uitslag veroorzaken (zelfs nog 6 weken na stoppen van de kuur). Ook is het niet aan te raden de huid zwaar te scrubben of te harsen voor een zonsessie. Ben je allergisch voor bepaalde (cosmetische) stoffen? Kijk dan goed uit met het soort crème dat je gebruikt. zon- en zonnebank licht kan bepaalde fototoxische reacties oproepen in de huid. Dit hoeft niet altijd een teveel aan zonlicht te zijn, maar kan ook een combinatie zijn van factoren zoals hierboven genoemd. In geval van verbranding veel water drinken (evt een paracetamol innemen) en smeren met aftersun (mits de huid intact is) Schakel altijd het advies van een huisarts in wanneer uitslag niet met een paar dagen is verdwenen.

Waarom krijg ik een wit stuitje op de zonnebank?

Na het zonnen op de zonnebank kunnen er witte plekken op de ‘drukpunten’ van uw lichaam ontstaan, zoals stuitje, billen en schouderbladen.

Mag ik douchen na het zonnen?

Als u naar het strand bent geweest gaat u toch ook douchen? Het bruiningsproces speelt zich af IN de huid en niet erop. U kunt uw kleur er dus niet afwassen. Wanneer u een zonnecosmetica gebruikt met een bronzer (zelfbruiner) is het wel verstandig een paar uur te wachten ivm de inwerking van de crème en de optimalisering van de bronzer. Gebruik na het douchen wel een huidverzorgend product.

Ik ben zwanger, mag ik zonnen?

Ja, UV straling is geen röntgenstraling en komt alleen in de huid, de straling bereikt de baby dus niet. Wel is het verstandig een handdoek over uw buik te doen omdat de ogen vaak het eerst ontwikkelen en het licht hinderlijk kan zijn. Wanneer u verder in uw zwangerschap bent kan de warmte wel onprettig zijn voor de baby, ga dus niet te lang. Sommige vrouwen kunnen een zwangerschapsmasker ontwikkelen door verstoring in de hormoonhuishouding. Dit kan zelfs jaren na de bevalling nog zichtbaar zijn. Verantwoord zonnen tijdens de zwangerschap zal zorgen dat uw Vitamine D-niveau op peil blijft. Dit is niet alleen goed voor uw eigen lichaam, maar ook voor dat van uw baby. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken, waarin het belang van voldoende Vitamine D voor moeder en kind tijdens de zwangerschap wordt benadrukt.

Word ik op de zonnebank net zo bruin als in de zon?

Ja, het bruiningsproces verloopt precies hetzelfde en het maakt voor de huid niet uit of de UV-straling van de zon of van de zonnebank komt. De sterkte van zonneapparatuur kan onderling wel verschillen waardoor u onder het ene apparaat sneller bruin wordt dan onder het andere. Verder kan de kleur van uw huid na het zonnen wel beïnvloed zijn door stoffen in de crème die u mogelijk gebruikt.

Hoe vaak mag ik zonnen?

Per dag mag u niet meer dan uw persoonlijk afgestemde dagelijkse hoeveelheid zonlicht (1 MED= Minimale Erytheem Dosis).Dit krijgt u doorgaans per studiobezoek. Dus niet ‘s morgens op de zonnebank en dan ‘s middags nóg een keer of naar het strand. Per jaar niet meer dan 50 MED. Dit staat gelijk aan 40 keer op de zonnebank (buiten vakanties / buitenzon) gebaseerd op de adviezen van de Gezondheidsraad aan de Minister van VWS, 1986/9 en 1994/05.

Kan ik dezelfde crème gebruiken op de zonnebank als in de zon?

Nee, in de zon zal u een anti-zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor gebruiken om verbranding te voorkomen. Op de zonnebank hoort u de op uw huidtype afgestemde hoeveelheid zonlicht te ontvangen, waardoor deze bescherming niet nodig is. Sterker nog, het vermindert het effect van de zonnebankstralen waardoor u mogelijk een te geringe dosis ontvangt om bruin te kunnen worden. Gebruik dus geen SPF onder de zonnebank tenzij u uw Tattoo wilt beschermen.

Kan mijn tatoeage tegen zonlicht?

Na verloop van tijd zullen alle tatoeages iets slijten en verbleken, maar dat is niet een direct gevolg van ultraviolette straling. Wel kunnen sommige kleuren inkt, met name groen en rood, in combinatie met zonlicht een allergische reactie oproepen. Blijkt dit het geval, dan kunt u tatoeages in de zon of op de zonnebank het beste afdekken of beschermen met een anti-zonnebrandmiddel met een hoge tot zeer hoge bescherming (SPF van 20 of hoger). Wij verkopen ook bruiningsversnellers met Tattoo protector. kijk op de lijst in de studio welke producten deze filters bevatten.

Bouwt mijn huid tijdens het zonnen ook bescherming op?

Als u zont op een moderne zonnebank, waar doorgaans voldoende UVB-straling uitkomt, wordt uw huid niet alleen bruiner maar kan er ook huidverdikking optreden. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid tegen een teveel aan UV-straling. Het is alleen niet te zien, waardoor het moeilijk vast te stellen is in welke mate dit gebeurt. U mag er dus niet zondermeer van uit gaan dat u wel voldoende beschermd zal zijn voor een zonvakantie.

Kleine plekjes blijven wit na het zonnen, hoe kan dat?

Veel mensen hebben, zonder het te weten, last van een bepaalde schimmel (Pityrosporon). Die vertraagt de pigmentatie en verdikt de opperhuid. Hierdoor wordt hij pas zichtbaar als de omliggende huid na het zonnen wél verkleurt. Soms verdwijnt de schimmel vanzelf weer. Anders kunt u een seleniumdisulfide bevattende shampoo of zeep (van de apotheek)gebruiken.

Bel ons